Lekker en toch minder vlees eten is in de Aziatische keuken helemaal niet moeilijk. De vele gedroogde groenten, gefermenteerde sauzen en grote verscheidenheid aan specerijen geven de umami die (bijna) vleesloze recepten nodig hebben.

Ingredienten voor de gestoomde koolrolletjes: shiitakes, tofu, spek, wortel en bosui. Chinees recept met weinig vlees.

Niet helemaal vegan maar minder vlees of vis eten

Mensen worden steeds bewuster en doen echt hun best om te minderen met vlees. Maar muffige tofu, zurige tempeh of zo’n schijf met E-nummers? Het is een beetje aandoenlijk om carnivoren bij de vega-afdeling te zien wikken en wegen. Je ziet ze denken: “Gelukkig mag ik morgen weer vlees eten…”

Maar als je umami-rijke jus en stevige texturen gewend bent, hoe schakel je dan over op minder of zelfs geen vlees? En al helemaal zonder offers te brengen?

Aziatische smaakmakers: umami-rijk en met een bite

Wat mis je bij het weglaten of verminderen van dierlijke producten?

  • De umami (de jus en de volle hartige smaak van vlees en vis)
  • De vlezige textuur en bite (het stevige, vette mondgevoel)

De Aziatische keuken heeft vele ingrediënten die zeer geschikt zijn voor smakelijke vegan en Less-Meat-More-veggies recepten omdat de smaakmakers intenser zijn en diverse stevige texturen biedt.

Een paar voorbeelden:

  • Gedroogde, intens smakende groenten en vlees of vis. Een kleine hoeveelheid van gedroogde shiitakes, rettich, lelieknoppen of garnaaltjes is voldoende voor een stevige bite en een diepe, volle smaak die verse groenten niet hebben.
  • Gefermenteerde sauzen/ pasta’s. Voorbeelden hiervan zijn Japanse miso, Chinese pittige dao bang zhang, Koreaanse gochujang en Thaise vissaus. Een kleine hoeveelheid hiervan geeft al een diepe, intense smaak aan een gerecht
  • Gefermenteerde groenten en tofu. Niet alleen de bekende Koreaanse kimchi maar bijvoorbeeld ook vele varianten gefermenteerde tofu.
  • Heel veel soorten tofu-producten. Deze zijn in verschillende (stevige) texturen te koop. Daarnaast kun je zelf ook de textuur van tofu veranderen. Ga bijvoorbeeld naar dit bericht om te leren hoe je van stevige tofu ‘vlezige’ teriyaki-bites maakt.
  • Verse groenten met stevige of knapperige bite. Enkele voorbeelden hiervan zijn lotuswortel, waterkastanjes, groene papaja en Chinese yam.

Een rondje Chinese toko zal de minderende carnivoor een eind op weg helpen. Begin met enkele (houdbare) smaakmakers die gebruikt worden in onderstaande of andere (vegan) recepten op mijn blog.

De nieuwe smaakmakers toevoegen aan je gebruikelijke repertoire:

  • Japanse miso of de Koreaanse chilipasta kun je als laatste toevoegen aan een stoofschotel of groentesoep.
  • Gebruik eens vissaus in plaats van zout.
  • Als vervanger voor een bouillonblokje in mijn quiche gebruik ik meestal oestersaus, vissaus of shiitake-poeder.

Zo leer je gevoel te krijgen voor deze Aziatische smaakmakers en kun je je voorraadkast hier langzaam mee uitbreiden. En dat komt het smaakvol minderen van de vlees-inname ten goede!

Probeer eens deze Less-Meat-More-Veggies-recepten

De jus en textuur van de kleine hoeveelheid vlees houden je Less-Meat-More-Veggies-recept ‘vlezig’ van textuur en vol van smaak!

 

Bekijk ook de vegan recepten op mijn blog. Wat denk je van gegrilde aubergine in gekaremelliseerde miso of Thaise vegan ‘viskoekjes’?

En weet je dat mijn zoete recepten bijna altijd vegan zijn? Zoals dit recept voor een vegan panna cotta met slechts 4 ingrediënten.

Share
Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Pin It on Pinterest